Miksi epämääräisistä alaselkä vaivoista ja kolotuksista ei meinaa päästä eroon? – osa 1 riittävä kehonhallinta = tuki

28.09.2024

Ottaako enemmän tai vähemmän säännöllisesti selkään? Liike tuntuu auttavan, mutta eiaina?

TLV "tuki" on sitä kehonhallintaa ja oman kehon liikkeiden tuntemista. Yleensä näihinpureudutaan liikekontrolliharjoitteilla, eli niillä pilates tyyppisillä harjoitteilla. Rauhallisia, hyvinhallittuja ja tarkoituksen mukaisia liikkeitä. Pyritään jopa vähän välillä liiallisuuksiinkin siinä"täydellisessä" kehon asennossa. Mutta siinäpä se jutun juoni onkin, harjoitella sitä ns.optimia kehonasentoa ja sitä haastetaan eri tavoin liikuttamalla kehon osia. Ei se liikehallintaja kehon tuntemus ainakaan sinne päin roiskimalla ole mihinkään muuttumassa.

Alaselän tilanteessa tuo kehonhallinta ja oman kehonsa tuntemus onkin monesti kykyätuntea ja hallita oma selkäranka. Onko lanneranka, eli se itse alaselkä, hallinnassa vai onkose kuin kastemato ja menee milloin minnekin suuntaan myös silloin, kun sinne haluttaisiintukevuutta? Alaselkä on rintarangan ja lonkan välissä ja alaselän tulisikin olla tukeva kehonosa rintarangan ja lonkan linkkinä toisiinsa. Yleensä ollaan korostetusti johonkin suuntaanjässähteitä, oli se sitten ns. ylinotko, korostunut pyöristyminen tai sitten korostunut suoruus,eli ollaan aina joka paikassa rautakanki. Näille kaikille on oma paikkansa osana jotainmonimutkaisempaa liikkeen tuottoa, mutta silloin kun näitä tapahtuu koko ajan, niin tuleeniitä rasituksia ja lopulta ongelmia. Jotta saa verhoja laitettua, pitäähän sitä rankaansataakse taivuttaa. Jos ottaa sukkaa sängyn alta, pitäähän sitä rankaa pyöristää. Jos nostaajotain raskasta, olisi mukavampi saada säilytettyä rangan liikkumaton asento.

Miten sitä rankansa asentoa voisi tiedostaa ja tukevoittaa? Treenaamalla liikekontrollia. Seonnistuu helpoiten siinä jumppamaton päällä tai seisten erilaisin kehonpaino harjoittein jakun alkaa tässä sujumaan, niin saadaan sitä vietyä eteenpäin siihen arkiseen elämään jamuuhun harjoitteluun.

Seuraavassa osassa otamme esimerkki tarinan ja kolmannessa katsotaan muutamaharjoite.

-Lasse