10. Teetkö yhtä ja toista saatua tukiharjoitetta, vailla mitään selvää suunnitelmaa?
Klassisesti sinulle on todennäköisesti annettu monenlaista tukiharjoitetta. Tässähän ei itsessään ole mitään vikaa, vaan kaikki listalle valitut tukee sinun TULE vaivasi edistymää. Vaiva helpotti ja harjoitteet jätettiin pois ja vaivat tuli jonkin ajan kuluttua takaisin. Saat taas uuden listan ja siinä mennään vähän jo haasteissa mahdollisesti eteenpäin. Eli puuttuu suunnitelma, asioihin tartutaan tilanteen mukaan ja katsellaan mitä tapahtuu. Olet sen 45-60min kiikarissa ja sitten touhaat itseksesi.
Toinen vaihtoehto on ottaa tukiharjoitteet heti osaksi varsinaista progressioon eli nousujohteisuuteen tähtäävää treeniohjelmaa. Meillä on lähtötaso ja toimintamallit tiedossa, mitä tapahtuu sitten, kun saadut harjoitteet ovat liian helppoja? Miten lisätään haastavuutta, jotta vaivoihin ajaneet tuen/liikkuvuuden puutteet pysyvätkin poissa? Jos meillä on arjessa jotain fyysisiä vaateita, ei se saman kummilenkin ikuinen vetely vastaa vaateisiin, keholle annetun vahvistumisärsykkeen tulee kasvaa vaaditulle tasolla sitä mukaan kun vanhaan ärsykkeeseen mukaudutaan.
Näin meillä myös samalla loppuun asti mietitty lihaskunto-ohjelma, ei vain ladottuja tukiharjoitteita ja jotain kuntosaliharjoitteita. Toimii jos sattuu toimimaan kokonaisuutena. Itsekin olen liiallisella tukiharjoitteen määrällä saanut lihasryhmän ns. piippuun. Mitä enemmän ollaan rasittuneita, sitä enemmän TULE vaivat kiusaa.
Suunnitelma tuo selkeyttä, seurattavuutta ja varmuutta
tekemiseen